Арт-проект Романа Духопела «Клітки станів»

Арт-проект Романа Духопела «Клітки станів»

18 травня 2018 - 27 травня 2018

Музей історії Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7)

8 травня в МВЦ «Музей історії міста Києва» відбудеться презентація виставки Романа Духопела «Клітки станів» в межах щорічного Kyiv Art Week.

Головним експонатом проекту є пташина клітка, яка є метафорою контролю. Простір, обмежений прутами клітки, знаходиться під контролем її власника, але всередину клітки, зазвичай, розміщується жива істота, яка найчастіше незгодна з правилами клітки і постійно робить спроби її зруйнувати.

У проекті використані клітки, що були зроблені понад тридцять років тому і пережили не один десяток жителів. За роки свого існування кожна з кліток перетворилася на потворного монстра.

Останні мешканці цих кліток – рослини. Вони є графічною метафорою почуттів. За час свого перебування в клітці вони освоювали простір – деякі гинули, декотрі упиралися в прути і деформувалися. Як наслідок – рослини зливалися з кліткою і це породжувало нового монстра.

Кожен мікроландшафт у клітці унікальний. Це робить неможливим виділити певний стиль проекту або метод роботи автора. Заповнивши свою квартиру порожніми клітками і рослинами до стану покинутого складу, Роман Духопел створив декорацію, в якій прожив деякий період, створюючи клітки одна за іншою. Робота над наступною кліткою починалася лише тоді, коли була повністю закінчена попередня. З цього моменту починалося самостійне життя клітки і вона ставала ще однією частиною сюрреалістичного інтер’єру.

З цього і народилася ідея експозиції, що представлена як сад бонсай. Йдучи по цьому уявному парку, глядач знайомиться з абстрактними розповідями універсальної історії розвитку особистості. Але складена ця особистість з окремих емоційних сплесків, що ілюструє головну ідею автора: «У жодний момент свого життя людина не є собою як повноцінна особистість. Вона лише відображення стихії переживань і жертва спроб контролю цієї стихії».

Реклама на сайті

Реклама на сайті

Знайдіть свою подію

Календар подій

Коментарі

вверх