Виставка «Олександр Богомазов: творча лабораторія»

Виставка «Олександр Богомазов: творча лабораторія»

16 травня 2019 - 30 червня 2019

Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6)

У Національному художньому музеї України відбудеться великий виставковий проект, присвяченого творчості найяскравішого експериментатора українського авангарду Олександра Богомазова. На виставці буде не лише представлена найповніша версія творчості Богомазова на основі відібраних робіт з музеїв і приватних збірок України, але й значний пласт підготовчих робіт.

Вперше ескізи і картини разом із теоретичними розробками будуть виставлені єдиним комплексом. Також глядачі уперше за майже 90 років побачать відреставровану картину «Пилярі».

Самобутній творчий стиль Олександра Богомазова сформувався у 1913-1916 роках під час роботи над теоретичними працями «Живопис та елементи» (1914), «Думки про мистецтво» (1915-1916), присвяченим пошукам відповідей на запитання: як художник і глядач можуть зрозуміти один одного, що повинен знати і вміти художник, щоб картина викликала саме ті емоції глядача, які пережив і відчув художник.

Короткий, але насичений, час практичних і теоретичних розвідок митця втілився в оригінальний творчий стиль, який визначався «фірмовим» внутрішнім динамізмом різноманітних живописних форм, розвивався у напрямку подальших формалістичних експериментів і в найрадикальніших із них переступив за межу безпредметності.

Центральну частину експозиції відведено живописному циклу «Праця пилярів» (1927-1930), програмному твору Богомазова, в якому автор якнайповніше розкрив свої теоретичні і практичні досягнення. Художник встиг створити дві картини циклу – «Пилярі» (1927–1929) і «Правка пилок» (1927). Друга робота близько століття перебувала у зруйнованому стані у закритому «спецфонді» музею, її реставрація тривала майже три роки. Третю картину «Накат колоди» (1927–1930) художник не встиг написати через передчасну смерть, та про неї ми знаємо з численних ескізів, які також будуть представлені в експозиції.

Кураторка: Олена Кашуба-Вольвач
Виставковий дизайн: Олександр Бурлака 

Реклама на сайті

Реклама на сайті

Знайдіть свою подію

Календар подій

Коментарі

вверх