Новий Інтернаціонал: якою буде Київська бієнале 2017

Новий Інтернаціонал: якою буде Київська бієнале 2017

Київський Інтернаціонал – Київська бієнале 2017, яка проходитиме у столиці з 20 жовтня по 26 листопада, націлена на дослідження та віднайдення емансипативного потенціалу в ідеї політичного Інтернаціоналу, що виникла в Європі.

В часи структурної кризи глобальних інституцій, коли порушуються державні кордони, а у світі точаться периферійні війни та виникають нові конфлікти, ідея єдності та міжнародної солідарності стає головною для виживання Європи.

Як перед Україною, так і перед Європейським Союзом постають нові виклики та загрози, механізми вирішення яких поки немає. Україна не може справитись із ентузіазм і розчаруванням Майдану, війною, порушенням державних кордонів та масові переміщення людей. Європейський Союз – із збільшенням потоків біженців, ростом ультраправого популізму, що призвело до нових форм тероризму.

Ситуація, коли держава та сучасні міжнародні механізми не працюють, стимулює до активного інтелектуального й творчого пошуку нових засобів гарантування безпеки та стабільності принципів свободи. До пошуків іншої солідарності та типів чуттєвості, понятійних структур, напрямів мислення та уяви, які потрібно розвивати. Що могло би стати основою нового Інтернаціоналу і хто буде його суб’єктами?

Київський Інтернаціонал – Київська бієнале 2017 відбуватиметься у форматі міжнародного форуму мистецтва й знання. Проект об’єднає мистецькі проекти та дискусійні майданчики, серію лекцій, панельних дискусій, семінарів та воркшопів за участі відомих істориків, філософів, економістів та культурних діячів. Бієнале буде спробою пошуку колективної відповіді на ключові питання сучасності, де виставки та перформанси запропонують альтернативну оптику для розгляду нагальних проблем засобами мистецтва. Програма відкритих тематичних подій присвячена розгляду політичних, соціальних, економічних та історичних обставин сучасної України, Європи та світу.

Київський Інтернаціонал – Київська бієнале 2017 досліджуватиме різні історичні форми та сучасні приклади Інтернаціоналів у мистецтві, культурі та освіті шляхом вивчення їхніх методологічних та комунікативних підходів, а також їхньої здатності уявляти та створювати нові політичні формати.

Особливий тематичний фокус зосередиться на актуальній естетичній та політичній релевантності модернізму, який має потужний потенціал осмислення та створення альтернативних суспільних проектів, котрі на сьогодні критично необхідні у всьому світі. Київська бієнале 2017 працюватиме як машина перекладу в політичному сенсі – рушій для передачі локальних соціальних практик та політичного досвіду на міжнародному рівні.

Міжнародна політична мова, що визначила б наш новий лексикон, окреслила б афекти, які спрямовують нас, та дозволила б нам належно висловлюватись, закріплюючи точки перетину між нами, є одним із ключових питань сучасності. Спільний європейський простір вимагає спільного європейського словника, який став би основою для розуміння наших різних досвідів, а також для роздумів над можливими вирішеннями наших політичних проблем без приховування соціальної реальності.

Події проходитимуть на декількох локаціях Києва: Інститут наукової, технічної та економічної інформації – головна локація; Центр візуальної культури; Житній ринок; Художні майстерні на Сошенка, 33; «BURSA».

Учасники: Філіп Різк (Єгипет), Філ Колінз (Велика Британія), Марина Напрушкіна (Німеччина), Олівер Ресслер (Австрія), Асена Ґюнал (Туреччина), Алєксєй Юрчак (США), Юлія Штраус (Греція), Сюзанне Штретлінґ (Німеччина), Михаїл Риклін (Німеччина), Пол Чейні (Велика Британія), Олівер Мархарт (Австрія), Адам Шимчик і Пол Б. Прешіадо (Німеччина/Греція), Паоло До (Італія), Ю Мі (Китай), Лоренцо Марсілі (Італія), Артур Жмієвський (Польща) та ін.

ОрганізаторЦентр візуальної культури.

Реклама на сайті

Коментарі

вверх